Izvještaj o radu Caritasa Subotica u 2015. godini

 1. godine je Caritas Subotica bila aktivna na slijedećim poljima:
 • Briga za stare u Subotici, Kanjiži, Malom Iđošu i Senti
 • Caritas-Club – briga za beskućnike
 • Prijevoz starih i bolesnih
 • Pomaganje izbjeglica i migranata
 • Kursevi engleskog i srpskog jezika
 • Animacija župskih Caritas-grupa
 • Zaštita životne sredine
 • Borba protiv siromaštva
 • Iznajmljivanje pomagala
 • Centar za slušanje

1 Briga za stare u Subotici, Kanjiži, Malom Iđošu i Senti

Centar Službe pomoći u kući sa bazičnom njegom je u Subotici. Službu organiziramo još u Kanjiži, Malom Iđošu i u Senti. Službu finansira Grad Subotica i općinske samouprave.

Mjesečno se ostvare slijedeće aktivnosti:

Havonta a következő adatok tükrözik a tevékenységet:

Zaposlen      korisnik         posjeta         usluga

Kanjiža         10                177              885              4680

Mali Iđoš        3                  60              313                973

Senta             4                  76              408              1135

Subotica         8                220              709              4282

2 Caritas-Club

Od početka godine je djelatnost Caritas-Cluba organizirana na volonterskoj bazi, jer nismo našli donatora za zaposlene. Na teret javnih radova smo mogli od 1. juna do 31. oktobra zaposliti dvije suradnice, te je rad do kraja godine bio organiziraniji.

Uz redoviti program Caritas-Cluba organizirali smo slijedeće:

Animator volontera, doktorica Börcsök Tünde je tjedno mjerila pritisak krvi i šećer u krvi, davala je liječničke savjete za zdraviji život.

Za Svjetski dan starih smo organizirali program, na kojem su djeca iz škole Đuro Salaj pjevala, plesala i recitirala na radost starih. Nastupio je i kor Caritas-Cluba. Na kraju smo sve počastili skromnim agapeom .

U sklopu božićnog programa su djeca i Kor žena te plesni ansamg Kud-a Ludas Matyi sa Šupljaka izveli splet božićnih i narodnih igara. Na hrvatskom jeziku su vjeroučenici župe iz Aleksandrova u kratkom skazanju odgovorili na pitanje: što je Božić?

Donacijama preduzenika iz Subotice je stvoreno 700 božićnih-novogodišnjih paketića, od kojih je 70 podijeljeno u Caritas-Clubu siromašnijoj djeci. Ovo je organizirao Grad Subotica.

Penzioneri mjesne zajednice Novo Selo i Forum žena mjesečno organiziraju balove za članove kluba i pozvane.

Dvotjedno organiziramo putovanje u banju Junakovići i u Kanjižu.

Dr. Lóránt Magyar stručnjak mentalne higijene tjedno je organizirao grupne seanse i osobno savjetovanje. Géza Kovács je tjedno organizirao hagioterapijske susrete u Caritas-Clubu.

 1. decembra 2014. godine je otvoren cijelodnevni boravak za beskućnike u Caritas-Clubu. Trajao je do 13. januara, te od 6. do 18 februara 2015. Ovaj projekat finansira Grad Subotica, organizator je Crveni krst. U prosjeku je mogućnost prenoćenja, dnevno tri obroka, kupanja, pranja veša i osnovne lječničke pomoći koristilo 16-20 ljudi. Volonteri Caritasa Subotica su davali noćno dežurstvo.

3  Prijevoz bolesnika i starih

Prijevoz bolesnika i starih vrši suradnik Caritasa sa kolima ili kombijem, već prema potrebi. Ova služba je na raspolaganju za odlazak u ambulante, specijalističke preglede, rehabilitaciju te sređivanje administrativnih poslova. Prevozimo stare i bolesni i na programe Caritas-Cluba i misu bolesnika. Tjedno se ostvari 10-14 obostranih prijevoza. Ovu službu donira Caritas Linz.

4  Briga za izbjeglice i migrante

U sklopu nacionalnog projekta je sredinom augusta pokrenuta služba pomoći izbjeglicama i migrantima, koju finansiraju tri donatora:

CRS – humanitarna organizacija biskupskih konferencija Amerike je iznajmila kontejner za stanovanje koji je postavljen u dvorištu policije u Kanjiži za smještaj žena i djece. U dvije sobe ima 8 kreveta, tri tuša i tri WC-a sa umivaonikom. U posebnom dijelu, sa drugim ulazom ima  4 tuševa i 4 WC-a sa umivaonikom za muške članove obitelji izbjeglica. Donacijom CRS-a je Caritas Subotica zaposlila dvije osobe za držanje higijene prostorija i čistoću okoline.

Njemačka vlada i Deutscher Caritasverband finansiraju pomaganje izbjeglicama i migrantima u ciglani kod Subotice, u privremenom prihvatnom centru u Kanjiži, na lokaciji blizu graničnog prijelaza kod Horgoša, te kod Šida, gdje radna grupa od troje ljudi tjedno dva puta tjedno dravstvenu službu.

U vremenu od tri i po mjeseca smo podijelili 4254 paketa hrane, 310 higijenskih paketa za žene i 201 paket za djecu, te 80 kišnih kabanica.

5 Kursevi jezika

Ministarstvo ljudskih resursa Mađarske je podržalo projekat Caritasa Subotica za dodatno učenje srpskog i engleskog jezika na Višoj tehničkoj školi u Subotici. Obukuk izvodi doo. Science iz Sente. U prvoj godini je bilo po 90 studenata za srpski i engleski jezik, a 50 drugoškolaca za srpski jezik, tjedno dva sata.

6 Animiranje župskih Caritas-grupa

Caritas Italije je posredstvom Nacionalnog Caritasa ponudio Caritas-grupama župa da ostvare miniprojekat u vrijednosti od 500 Eura. Iz naše biskupije je 5 župa dobilo na tom konkursu.

U korizmenom vremenu smo uz suradnju župnika i vjeroučitelja organizirali sakupljanje za djecu u Ukrajini. Vrijednost od oko 1000 Eura su volonteri Grkokatoličkog egzarhata proslijedili potrebnima.

U nedjelju Caritasa, 6. decembra je organizirano sakupljanje u crkvama širom biskupije. Sakupljeno će se potrošiti za animiranje župnih Caritas-grupa.

U Novom Sadu je 12. decembra održan duhovni susret volontera i suradnika Caritas iz čitave zemlje. Polovica od 200 sudionika bilo je iz naše biskupije .

7 Iznajmljivanje pomagala

Do kraja godine smo besplatno dali na upotrebu 18 kreveta, 86 bolesničkih kolica, 75 hodalica, 20 štaka i 5 sobnih WC-a.

8 Centar za slušanje

Svakoga, koji nam se obrati za pomoć, jedan od volontera sasluša, uzme osnovne podatke, ispita socijalno stanje te osobe, daje savjete, kako će moći ostvarivati svoja socijalna prava, i ako imamo na lageru daje paket hrane, odjecu i obuću.

Redovito posredujemo između darovatelja i primalaca namještaja i kućanskih aparata organizacijom prijevoza.

Related Images: