POMOĆ U KUĆI SA ELEMENTIMA BAZIČNE NJEGE

Počeci Službe kućne njege i pomoći u kući su 2001. i 2002. godina kada je Caritas Linz podržao pilot projekat te službe. Početkom 2003. godine je u sklopu nacionalnog projekta, koji je podržavao Evropski Caritas počeo rad sa 12 terenskih radnika. U obučavanju suradnika za taj plemeniti posao je pomogao Gerontološki centar u Subotici, Evropski Caritas, Caritasverband iz Njemačke i Caritas Linz. Voditelji službe su uložili mnogo truda da se ta Služba pokaže kao korisna i da zadovolji očekivanja korisnika, i zahtjeve struke. Od 2007. do 2009. je Služba finansirana sa stranje Evropske unije posredstvom Caritasa Njemačke. Od 2010. do 2012 Službu je finansirao BMZ fond Savezne Republike Njemačke.

Od 2005. godine Službu sufinansira i Uprava grada Subotica. 2009. i 2012 je Grad znatno povećao udio u sufinansiranju Službe. Sada finansira rad 8 suradnika Caritasa.

CARITAS CLUB

Caritas Gorizia je zajedno sa nekoliko biskupijskih Caritas iz Italije je 2001-2002 godine finansirao adaptaciju zgradu mjesne zajednice Novo Selo u Subotici za potrebe Caritas Cluba. Radovi su završeni u martu 2002. i od tada živi Caritas Club. Od početka 2003. godine je finansiranje u okviru nacionalnog projekta za stare. Uz organizatora je zaposlena jedna čistačica-servirka, vozač-. Uz njih je surađivalo više volontera. Članovi Cluba imaju mogućnost čitati dnevnu štampu, gledati TV, sudjelovati u radu raznih kružoka, kao grupa ručnog rada, rehabilitacione gimnastike, kora, umjetničkog kružoka. Liječnik tjedno mjeri nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska, daje liječničke savjete, i jedan duhovnik stoji na raspolaganju. Organiziraju se predavanja u vezi sa životom starijih, izleti, balovi, proslava blagdana. Finansiranje je iz nacionalnog projekta, donacijom Caritasa Aosta i Linz. Od 2014. godine radi na volonterskoj osnovi, zbog nedostatka sredstava za plaću zaposlenih. Grad Subotica besplatno daje prostorije i režijske troškove pokriva.

Prijevoz starih, bolesnih u ambulante, bolnicu, na rehabilitaciju uz finansiranje sa strane Caritasa Linz organiziramo od septembra 2011. godine.

Na području borbe protiv bolesti zavisnosti organizirali smo dva projekta. Jedan je seminar: “Prvi koraci u prevenciji” za razredne učitelje, na kojem je sudjelovalo 135 učitelja. Ovaj projekat je finansiran sredstvima Szülőföld alap iz Mađarske, Grada Subotica, i župa iz Neudorfa u Austriji, i doprinosom škola. U drugom projektu su organizirane radionice za učenike 7. 8. razreda u školama u Subotici, a finansiran je na preporuku Savjeta za borbe protiv zavisnosti Grada Subotica sredstvima Grada.

Za marginizirane mlade smo organizirali kurseve informatike u prostorijama Caritas Cluba. Ovaj projekat je finansiran sa strande Szülőföld alap iz Mađarske.

Sakupljanje i dijeljenje odjeće i obuće, organiziramo stalno, posredujemo štednjake i namještaj. Organizirali smo sakupljanja u trgovačkim centrima u Subotici, Senti, Apatinu i Bečeju. U školi Svetozar Marković je organizirano sakupljanje za potrebe siromašnih povodom dana borbe protiv siromaštva, i sakupljeno je Caritas proslijedio potrebnima.

Proslava 10. i 20. godišnjice – 20.09. 2012. smo proslavili 20. godišnjicu djelovanja i 10. godišnjicu registracije. Svečana sjednica je održana u sali Nove gradske kuće.

Bilo je prisutno oko 110 sudionika. u 14.30 je bio ručak u blagovaoni Gerontološkog centra. Zahvalnu koncelebriranu svetu misu u katedrali Svete Terezije predvodio Msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski, predsjednik nacionalnog Caritasa. Proslava je završena koncertom crkvene glazbe u katedrali.

Sa nama su slavili:

Caritas Evropa, Caritas Linz, Caritas Gorizia, Caritas Aosta, Caritas Alba Iulia, Caritas Srbije, Caritas Đakovo, Caritas Pečuj, Caritas Hungarica, Msgr. Stanislav Hočevar, predsjednik Caritasa Srbije, Msgr. János Pénzes biskup subotički, Preč. Vladislav Varga, direktor Caritasa Srbije i predstavnici građanskog društva i politike.

Ipa projekat 2013/14. godine

01.03.2013. je počeo IPA prijekat prekogranične suradnje sa fondacijom Talentum iz Segedina, sa “Together is better – Zajedno je bolje” naslovom. U okviru projekta smo jačali suradnju for-profit i non-profit sektora i društveno odgovorno poslovanje poduzetnika. Prva konferencija je održana u Segedinu 27. i 28. 09. 2013. uz sudjelovanje 60 osoba. Zaključnu konferenciju smo organizirali u Subotici 13. i 14. februara uz suradnju 100 sudionika.

Prije i poslije prve konferencije  smo organizirali susrete NGO i poduzetnika, da upoznaju djelatnost, planove i preferencije drugih, animirali smo ostvarivanje suradnje 3 unutar granica i 3 prekogranične.

Fondacija Bačka poduzeća Phiwa je 2006, 2007. i 2008. godine uvozila i podijelile božićne paketiče za djecu iz Njemačke uz sudjelovanje Caritasa Subotičke biskupije, a 2009. je donirala 10 paleta dječje odjeće, 2010. nova odijela za odrasle. 2012. je u zemlji kupila i darovala 6000 paketica, a 2013. 2500 paketića kao bižićni poklon, koji su podijeljeni dijelom u 30 župa i veći dio u institucijama određenih gradova.

Csilla von Boeselager Stiftung iz Njemačke je donator namještaja kancelarije predsjednika Caritasa, gostinjske sobe u Jozefinumu i kancelarija župskih Caritas grupa.

Related Images: