NARODNA KUHINJA

Caritas župe svete Terezije u Senti je otvorio narodnu kuhinju 1990. godine, sa dva zaposlena i vozačem. Za vrijeme školske godine se pripravi oko 450 do 500 obroka dnevno. Od toga u tri osnovne škole 250-300 djece dobiva ručak, 25-30 članova radionice „Vjera i svjetlo“ a ostali su stariji, većinom bolesni, nemoćni i siromašni. Od početaka hranu dijele volonteri po unaprijed određenom redu. Sada ih je 6.

POMOĆ U KUĆI I BAZIČNA NEGA

Caritas Subotica je 2008. pokrenuo službu pomoći u kući i bazične nege na teritoriji Sente. Rad je službeno započet 1. 02. 2008.

U pripremnim radnjama organiziranja Službe su sudjelovali: Gradsko vodstvo, Razvojna agencija Austrije (ADA), Caritas Linz, Caritas Subotica, Dom zdravlja i Centar za socijalni rad u Senti.

Razvojna agencija Austrije i Caritas Linz su osigurali sredstva za rad 8 zaposlenih kroz dvije i pol godine. Opština Senta je dala prostorije za kancelariju i sve do danas snosi i režijske troškove te prostorije. Služba je organizirana po primjeru službe u Subotici.

Rad je započeo 1. februara 2008. sa četiri zaposlena, koji su posluživali 50 korisnika. Početkom jula su zaposlene još 4 osobe, koje su posluživale novih 50 korisnika. Za potrebe Službe i opremanje kancelarije smo sredstva dobili po projektu, a za suradnike bicikle, kišne kabanice, aparate za mjerenje pritiska, mobilne telefone. Dobrotom darodavca iz Belgije, Služba je dobila kola za odlazak na salaše i sela u okolini Sente. Nakon dvije i po godine  30. juna 2010. opština Senta je preuzela polovinu izdataka, a drugu polovinu osigurava Caritas Linz. Tri volontera redovito posjećuje stare i bolesne. Razgovaraju sa njima, donesu im lijekove, odu u kupovinu, odnesu im ručak iz narodne kuhinje. Prate i one koji više ne mogu dolaziti u dnevni centar Caritasa.

DNEVNI CENTAR ZA STARE

Caritasov Dnevni centar za stare djeluje u prostorijama Centra za socijalni rad od 2009. godine. Četiri osobe su zaposlene, a broj članova je oko 120. Naravno ne mogu svi doći svaki dan. Dnevno se okupi oko 35 osoba. Neki dolaze samo na organizirane priredbe, predavanja i slavlja. Pruža im se mogućnost druženja, čitanja štampe, ručnih radova, zajedničke molitve, razmatranja itd. Više puta se uključe u pripremne radnje narodne kuhinje: čiste krumpir, papriku, mrkvu itd. pripremaju zimnicu. Jedna frizerka dolazi volonterski te ih šiša i pravi jednostavne frizure. Redovito se mjeri pritisak krvi, nivo šećera u krvi, pomaže im se u nabavci lijekova. Svaki mjesec se zajedno slave rođendani i imendani, dolazi svećenik i daje duhovnu utjehu, ispovijed i pričest. Povremeno se organiziraju balovi, izleti i proslave većih blagdana.

POMOĆ SIROMAŠNIMA

Redovito dijelimo odjeću i obuću, naročito za djecu. Vodimo računa o novorođenčadi, ponajprije među romima. Posredujemo dječja kolica, namještaj, mašine za pranje. Dajemo na upotrebu bolesnička kolica, bolničke krevete, hodalice, štake.

Od oktobra do aprila, kao dar dobrotvorne organizacije „Gute Nachricht“ iz Nurnberga, dajemo djeci kruh i mlijeko svaki dan. Pomažemo u nabavci skupljih lijekova tražeći donatore.

Uz podršku udruženja žena iz Belgije i „Stepić fondacije“ iz Austrije 2012. proširena je i adaptirana kuhinja, izgrađen magacin i garaža.

Djeca, volonteri izrađuju razne ukrasne predmete, koje prodaju i od sakupljenog daruju siromašnoj djeci cipele, školski pribor, paket namirnica. U tu akciju se uključuju i stari u dnevnom centru.

Related Images: