NÉPKONYHA

A Zentai Caritas 1990-ben nyitotta meg a népkonyhát, amelynek két szakács alkalmazottja van és egy órabéres, meg egy beszerző-sofőr. Iskolaévben 450-500 között mozog a napi adagok száma. Ebből a három elemi iskolában 250-300 gyermek étkezik, a többi felnőtt, zömével idős, beteg személy. Ebben a 450-500 porcióban benne vannak a Hit és Fény műhelymunkáján résztvevő 25-30 különös bánásmódot igénylő személy is. Már a kezdet óta önkéntesek osztják menetrendszerűen a saját beosztásuk szerint az ebédet. Jelenleg hatan látják el ezt a feladatot. A tevékenységet az Önkormányzat, a Caritas Linz, üzemek, vállalkozók és polgárok támogatják.

HÁZI ÁPOLÁS – ÉS KISEGÍTÉS 

A Szabadkai Caritas a házi-ápolási szolgálatát 2008 elején alapította meg Zenta község területén. A munka hivatalosan 2008. február 1-jén kezdődött el.

A szolgálat megszervezését előkészítő tevékenységben Zenta Község képviselői, az Ausztriai Fejlesztési Ügynökség (ADA), a Linzi Caritas, a Szabadkai Caritas, a Zentai Egészségház és Zenta község Szociális Munkaközpontja működtek együtt.

8 alkalmazott fizetését két és fél éven át az Ausztriai Fejlesztési Ügynökség és a Linzi Caritas biztosították. Zenta község biztosította a szolgálat székhelyének alkalmas irodát a város központjához közel, és mind a mai napig a község fizeti ennek az irodának az összes költségét. A Caritas Zentán a szabadkai házi-ápolási módszert alkalmazzta.

A szolgálat négy alkalmazottal indult, akik ötven felhasználót láttak el. 2008. július 1-jén újabb négy személyt alkalmaztak, akik további ötven rászorulót ápoltak. A kezdő projekt jóvoltából a szolgálat irodája megkapta a szükséges felszerelést, az alkalmazottakat pedig kerékpárokkal, esőköpennyel, vérnyomásmérő-készülékekkel, egészségügyi fogyóeszközökkel, mobiltelefonnal látták el. Egy belgiumi adományozónak köszönhetően a szolgálat egy gépkocsit is kapott. Az alkalmazottak ezzel jutnak ki a falvakba és a tanyákra Zenta község területén. Két és fél év múlva, 2010. június 30-án a szolgálat finanszírozásának felét Zenta község vette át. A szükséges pénzeszközöket az év végéig, részben a városi költségvetésből, részben a Szociálpolitikai és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázaton nyert összegből sikerült biztosítani. 2011-ben Zenta Község jelentősen megnövelte a szolgálat finanszírozását, ezzel a megnövelt pénzügyi támogatással zavartalanul működhetett az egész év folyamán. Azóta Zenta Község és a Linzi Caritas támogatásával működik a szolgálat.

Megemlítendő, hogy az alkalmazott beteglátogatók mellett ketten-hárman rendszeresen önkéntes alapon látogatnak. Beszélgetnek a betegekkel, beszereznek gyógyszert, vagy mást, ami szükséges, kiviszik az ebédet stb.

IDŐSEK NAPKÖZIJE

Az idősek és magányosok napközije 2004 óta működik folyamatosan. Ott négy alkalmazott dolgozik, akik kb. 120 személyről gondoskodnak. Ez értelemszerűen állandóan változik. Naponta 35-40 személy veszi igénybe a napközi szolgáltatásait. Vannak, akik csak a rendezvényekre jönnek. Társalgási lehetőség van, újságolvasás, kézimunkázás, közös ima, bibliai elmélkedések. Több alkalommal bekapcsolódnak a népkonyha előkészítő munkájába is. Egy önkéntes jön meghatározott időben hajat nyírni, egyszerű frizurát csinálni. Rendszeres a vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, gyógyszerbeszerzés, bevásárlás, amit a sofőr-beszerző végez el. Minden hónapban megünneplik a születés és névnapokat egyszerre és közösen. Minden hónap első péntekén jön egy lelkész, és van gyónási és áldozási lehetőség igeliturgia keretében. Időnként bálokat és kirándulásokat, vagy Caritas ünnepeket is szerveznek az idősek részvételével. A finanszírozást a Caritas Linz és a városi önkormányzat biztosítja

SZEGÉNYEK SEGÍTÉSE

Folyamatosan osztunk ruhákat, cipőket, főképpen gyermekholmit. Számon tartunk minden újszülöttet a rászorulók, főleg romák között. Gyermekkocsikat, bútorokat, háztartási gépeket is közvetítünk az adományozók és rászorulók között.

Folyamatosan kölcsönzünk rokkant-kocsikat, járókákat, mankókat, korházi ágyakat a rászorulóknak.

Októbertől áprilisig, a Nürnbergi „Gute Nachricht” segélyszervezet támogatásával kenyeret és tejet biztosítunk a kisgyermekes családoknak a gyermekek számától függő mennyiségben.

A szükség szerint drága gyógyszerek beszerzésére keresünk donátorokat a rászorulóknak.

A belgiumi székhelyű európai nők egyesülete támogatásával, majd az ausztriai támogatással megvalósult a konyha bővítése, a ruharaktárnak és garázsoknak építése.

Van egy kezdeményezés önkéntes gyermekekből, akik dísztárgyakat készítenek és karácsony és húsvét előtti vasárnapokon a templom előtt árulják azokat. Az idősek a napköziben szintén segítenek a tárgyak kézimunkázásában. A befolyt összeget a legszegényebb gyermekek támogatására fordítják. Vettek már cipőt a gyermekeknek, élelmiszercsomagot húsvétra, tanszereket a külön bánásmódot igénylő gyermekeknek, stb.

Related Images: