Caritas-nap 2015

Újvidéken, az M Studio nagytermében, 2015. december 12-én ünnepeltük meg a Caritas-napot, melyen részt vettek az ország 5 egyházmegyéjének önkéntesei és munkatársai.

Az ünnepségen jelen volt Vasin Miroslav, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság titkára. Kép1Rámutatott arra, hogy a Vajdasági Autonóm Tartomány szervei több éve támogatják a Caritas törekvéseit.

A Caritas-napon jelen volt még Mandić Ljupka, Újvidék város Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságából, Majstorović Lazar atya a „Vladika Platon” Pravoszláv humanitárius szervezetből, a Bácskai Muzulmán Közösségből Zilkić-Medžlis Muhamed efendi és az újvidéki Evangélikus Metodista egyház prédikátora, Trajčevski Dragan.

Főtisztelendő Varga Vladislav, a Szerbiai Caritas igazgatója köszöntötte a vendégeket.

Kép2 Az idei év témáját „Nekem tettétek” Főtisztelendő Pósa László plébános, a szabadkai Teológiai-Kateketikai Intézet tanára fejtette ki.

Az előadás után Tot Darko, az országos Caritas koordinátora prezentációval mutatta be a Caritas Szerbia 20 éves tevékenységét, beszámolva arról, hogy ezekben az években kb. két millió embernek nyújtottak segítséget. E bemutató után számoltak be az egyházmegyei Caritas-szervezetek a saját tevékenységüket. Északról indulva, a Caritas Szabadka munkáját Ric Gábor mutatta be, valamint a csantavéri önkéntesek szóltak az akcióikról, melyeket a rászorulók érdekében szerveznek. Másodikként a Becskereki Egyházmegyei Caritas nevében Halmai Tibor igazgató beszélt az aktuális projektről: „A hitoktatók és hittanos gyermekek bekapcsolása a karitatív tevékenységbe”, melyben maguk a gyermekek lettek a jótékonyság hordozói. Az Apostoli Egzarhátus Caritas tevékenységét Katona Janko igazgató vázolta fel, beszélt konkrét esetekről, amikor a legszegényebbeken tudtak segíteni. Munkatársa Vislavski Sonja – pszychológus, a „Nit” nevű telefonos meghallgató központ vezetője mutatta be a nemrég indult kezdeményezést. A Szerémségi Caritas igazgatója, Msgr Duspara Jozo és koordinátora Dujić Petar, valamint Pavlović Magdalena, sidi koordinátor számoltak be a tevékenységükről, külön hangsúllyal a közelkeleti migránsok segítésére tett erőfeszítéseikről. A Belgrádi Érsekség Caritas-igazgatója, Veljić Miloje beszélt az Aleksinac-i és Valjevo-i plébániai Caritas-szervezetek munkájáról az iskolás gyermekek javára, a szociális vállalkozások kezdeményezéséről, a mentálhigiénés központ kiépítéséről, stb.

Zárószavában a Belgrádi Érsek, Msgr Hočeva Stanislav, a Szerbiai Caritas elnöke köszönetet mondott minden résztvevőnek és kiemelte, hogy a szeretet mindnyájunkat sokféleképpen ihlet a jótettekre. Felszólította a jelenlévőket, hogy továbbra is legyenek a Caritas lelkes hordozói ottan, ahol épp vannak.

A Caritas-napot ünnepélyesebbé, szebbé tette a görögkatolikus plébánia vegyeskarának és az újvidéki „Harmonija” Ruszin Kulturközpont énekkarának fellépése Kesić Krsmanović Vesna dirigens vezetésével.

Kép3

A Studio M-ben történt ünneplés után a Mária Neve templomban szentmisét mutatott be Msgr Hočevar Stanislav érsek több pappal együtt koncelebrálva.

Related Images: