Gertner István becsei kántor végrendeletében a Caritas Szabadkára hagyta a szülői házát azzal a feltétellel, hogy ott valamilyen szociális tevékenység legyen szervezve. A helyi plébánosokkal való tárgyalás, és a Községi Szociális Szolgáltatások Fejlesztési Stratégiájának figyelembe vétele után megszületett a döntés: pszichikai és/illetve fizikai sérült fiatalok részére fog a Caritas napközit nyitni.

Az aostai Caritas donációjából a házat az új rendeltetéséhez adaptáltuk. Kiépítettük a rokkant-kocsiknak a rámpákat, kialakítottuk a nagy közösségi termet, egy irodát, a konyhát, műhelyeket, és a rokkantak részére is alkalmas toalettet és zuhanyzót. Az épület új víz, villanyvezetékeket kapott, illetve gázra működő központi fűtést, és a tető is teljes egészében fel lett újítva.

A Csilla von Boeselager alapítvány adományozta a napközi otthon részére a bútort és a szükséges felszerelést. Szabadkáról a becsei napközi rendelkezésére bocsátottunk egy.

A becsei plébánosokkal való konzultáción elhatároztuk, hogy a napközinek Szent Rókus legyen a névadója és védőszentje.

A Szent Rókus sérültek napközije 2009. október 10-én kezdte meg a munkáját a Lelki Egészség Világnapján. A napköziben kettő vagy három Caritas munkatárs van és 15-20 gondozott. 2013-ban már csak önkéntes alapon működött a napközi, mert nem találtunk támogatót a munkatársak fizetésére.

Az idősek szállítását az orvoshoz, kórházba, rehabilitációra 2011 szeptemberében kezdtük meg az osztrák Caritas Linz támogatásával. Az év végéig 368 fuvar lett megvalósítva.

Függőségi betegségek elleni harc 2011-ben két projektumon keresztül valósult meg. Egyik volt az „Első lépés a prevencióban” nevű tanfolyam, amelyen 135 osztálytanító vett részt. Ezt a projektet támogatta a Szülőföld alap, Szabadka városa, Neudorfi plébánia és maguk az iskolák is. Másik projektum pedig az általános iskolákban került megrendezésre a Szabadka város függőségi betegségek ellen küzdő tanácsának döntésével és anyagi támogatásával összhangban.

A peremre szorult fiatalok részére szervezett számítógépes tanfolyamon 11 fiatal vett részt. Ezt az aktivitást, illetve a felszerelés egy részének beszerzését a Szülőföld Alap támogatta.

Az egész év folyamán tartott az élelmiszer, ruha, lábbeli, bútor és tűzhelyek gyűjtése és adományozása. A KTC bevásárlóközpontban Húsvéti és Karácsonyi gyűjtéseket szerveztünk Szabadkán, Zentán, Óbecsén és Apatinban. A szabadkai Svetozar Marković gimnázium pedig a szegények világnapjára szervezett élelmiszergyűjtést, amelyet egészében átadtak szervezetünknek, hogy kiosszuk a rászorultaknak.

Related Images: