Plakata za sakupljanje za Caritas u Kongu

Plakata za sakupljanje za Caritas u Kongu

U povodu posjeta partnera našeg Caritasa, skupa s gostima Caritasa iz Linza naš gost u Subotici bit će direktor Caritasa Demokratske Republike Kongo gospodin Neimbi Mafuana.

Kongo je država velikog prostranstva i ima skoro 75 milijuna stanovnika. Od 1960. godine, otkako je ova belgijska kolonija postala neovisna država, godinama je u njoj harao građanski rat. Stanovništvo je većinski kršćansko (oko 70%), a čak 75% stanovništva živi na selu. Bruto nacionalni dohodak iznosi 400 dolara po glavi stanovnika, dok je u našoj zemlji on iznosi 5700 dolara. Očekivani životni vijek stanovništva je 55 godina. Od 1000 djece, 168 umrije prije navršene 5 godine života. Na tisuću stanovnika ima 0,8 bolničkog kreveta. 55% stanovništva nema zdravu vodu za piće, 76% nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, 28% djece ispod 5 godina je neuhranjeno i gladuje.

Caritas u Demokratskoj Republici Kongo ima tri najveća područja djelovanja:

  • projekti na polju osnovnih zdravstvenih usluga (grade i opremaju zdravstvene ustanove, kako bi što više ljudi moglo imati pristup zdravstvenoj skrbi),
  • projekti na polju razvoja (podržavaju male projekte iz oblasti poljoprivrede, uče farmere novim tehnologijama, opremaju ih alatima i kvalitetnim sadnim materijalom, buše im bunare za navodnjavanje, kako bi smanjili glad i omogućili poljoprivrednim obiteljima da steknu prihod),
  • urgentni projekti (Caritas Kongo pruža pomoć izbjeglicama civilnog rata koji još uvijek traje u istočnom dijelu zemlje, nastradalima u ratu i nastradalima u elementarnim nepogodama).

Caritas Subotica je najčešće korisnik inozemne pomoći, a u nekoliko navrata, kada je trebalo pomoći nastradalima u prirodnim katastrofama naši vjernici su pokazali da imaju veliko srce i da žele pomoći. Ovo je jedna velika prilika da pomognemo stanovništvu Demokratske republike Kongo, da pomognemo svojoj kršćanskoj braći i sestrama, te da putem novčanih priloga financiramo bušenje bunara za pitku vodu, kupovinu alata za zemljoradnju, kvalitetno sjeme, kozu – kravu siromaha. Pri tomu imajmo na umu onu Isusovu: Što god ste učinili i jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili.

Related Images: